Vánočka M. D. Rettigové

19.12.2016 22:18


Receptů na vánočku existují spousty. Většina z nás má doma založený ten svůj osvědčený, který se dědí z generace na generaci.

Původ vánočky sahá až někam do 14. století. Celá staletí bylo pečení výsadou nejlepších pekařů. Teprve v 18. století se vánočka začala péct doma. Receptury se postupem doby přiblížily té dnešní, upletené z devíti pramenů.

Jak takový recept vypadal, najdete ve slavné knize Domácí kuchařka od české spisovatelky Magdaleny Dobromily Rettigové (1785 –1845). Na některé výrazy už dnes budete asi potřebovat vykladový slovník a tabulku měr a vah.

       Foto: dokrupava.cz

 

 

DOMÁCÍ KUCHAŘKA  M. D. Rettigová

Ve čtyřech žejdlíkách* mouky rozemni deset lotůmásla, přidej k tomu šest lotů tlučeného cukru, s jednoho citronu drobně skrájenou kůru, dva loty čerstvých rozdělaných lisovaných kvasnic, trochu soli, 

zadělej dobrým mlékem hodně tuhé těsto a nech ho náležitě skynout; mezitím přeber a vyper čtvrt libry hrozinek bez pecek, tak zvaných sultánek, a nakrájej čtvrt libry* sladkých opařených a oloupaných mandlí.

Potom dej těsto na vál posypaný moukou, přidej k němu ty připravené hrozinky a mandle, a rukama to náležitě prohněť, tak aby dotčené věci všude stejně do těsta vnikly; 

načež těsto rozděl na devět kousků, rukama je zakulať, pak z nich vyber čtyři největší, rozválej je rukama na dlouhé prameny, z těch upleť ten nejspodnější díl a polož ho hned na hodně pomaštěný papír, 

potom rozválej ze třech kousků opět prameny, zase je upleť a polož na první pletenku, konečně rozválej z posledních dvou kousků prameny, stoč je a polož je navrch pletenek, 

všecky konce po obou stranách dole hodně přimáčkni, vánočku pomaž rozkloktanými vejci a nech ji nejméně půl druhé hodiny kynout.

Tato vánočka musí se v troubě nejméně hodinu zvolna péct; lépe však daří se tak velké pečivo, když se peče v peci; 

pročež radím, aby ze svrchu udané části těsta udělaly se raději dvě menší vánočky, mají-li se totiž pécti v troubě. 

 

*Lot  je stará jednotka hmotnosti, jež byla užívána v různých zemích světa. V Čechách jeden lot = 16,06 gr = 1/32 libry (přibližně lžíce mouky).

*Žejdlík je stará česká objemová jednotka používaná jak pro kapaliny, tak pro sypké látky. Pramen uvádí hodnotu 0,4803 litru nebo 0,4765 litru.

* LIbra  = 0,454 kilogramu

Zdroj:Wikipedie, Retrofoto: pixabay

RECEPTY PRO DNEŠNÍ DEN

09.08.2017 21:20
04.08.2017 19:32
30.07.2017 10:29
23.07.2017 15:17
21.07.2017 12:12
07.07.2017 10:51
20.06.2017 22:10
02.06.2017 15:42
27.05.2017 14:59
21.04.2017 12:55
22.03.2017 14:14
12.02.2017 13:42
28.01.2017 11:47
14.01.2017 16:30
12.01.2017 11:39
08.01.2017 00:11
05.01.2017 16:54
02.01.2017 19:54
01.01.2017 14:34
19.12.2016 22:18
16.12.2016 00:46
05.12.2016 18:11
29.11.2016 21:38
27.11.2016 14:13
21.11.2016 23:48
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>