Eviny recepty

PŘÍPRAVA lilek sůl česnek Šmakoun Mexiko mozzarelalla olivový olej grilovací koření (podle chuti) brambory POSTUP Lilek nakrájím na plátky silné cca 4 – 5  mm, nasolím, nechám pustit vodu...
  „Šmako – buřtgulášek“ s tmavým pečivem je jako plnodnotný oběd. Porce bez chleba je vhodná třeba na přesnídávku. Díky Šmakounu Vám naskočí i bílkoviny, kterých by ve...
Někdy si ráda v kuchyni zaexperimentuji. A výsledkem může být třeba tato špenátová roláda. Mimochodem moc dobrá je i teplá –  s kaší, nebo jako studený nářez. Ovšem komu nedělá...
    PŘÍPRAVA   pro menší dortovou formu (průměr cca 18 cm)   korpus: šálek jemných vloček 50 g meruňkového...
Rozpis pro 4 osoby:    750 g cukety    100 g Šmakouna s příchutí Mexiko    200 g mletého...
Rozpis pro 2 osoby : ½ kuřete (nebo 500 g kuřecího masa) 80 g žampionů ½ lžíce koření na kuře snítka tymiánu 2 lžíce suchého červeného  vína 140 g Štíhlých nudlí od...
Rozpis pro 4 osoby : 10 g řepkového oleje 150 g cibule 2 stroužky česneku 400 g konzervovaných fazolí 200 g kysaného zelí 350 g brambor 300 ml rajčatové šťávy 100 g zauzené krůtí šunky 3 bobkové...
Rozpis pro 3 osoby : 400 g krůtího prsa 100 g libového uzeného 500 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) 150 g cibule 4–5 dcl nízkotučného mléka 30 g zakysané smetany 10 g olivového...
 Potřebujeme 250 g domácího pomazánkového másla 90 g olomouckých tvarůžků 50 g cibule červena paprika sůl pepř Kalorická hodnota 1 porce(50 g): cca 380...
Rozpis pro 4 osoby : 250 g krůtího mletého masa 100 g  Šmakouna přírodní aroma 30 g zrajícího sýru 150 g vinné klobásy 1dcl suchého bílého vína 1 vejce sůl bílý pepř Obloha: cca 200 g čerstvé...
Záznamy: 1 - 10 ze 95
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>


 

 

Milé dámy,

pokud čtete tyto řádky, máme cosi společného.  – touhu shodit přebytečná kila a váhu si trvale udržet. 

Nebojte, nebudu vás nudit obecnými zásadami zdravého stravování a opakovat, že máme snídat, jíst pravidelně vyváženou stravu, a že máme vyloučit tučné, omezit sladké atd… 

A k tomu všemu se začít trochu hýbat. To  určitě my, všechny hubnoucí ženy – dobře známe... 

Co tedy máme jíst?
Všimla jsem si, že našinci občas dochází fantazie a uchyluje se do stereotypů (salát, kuře atd…), a to byla pro mě hozená rukavice do kuchařského ringu, kterou jsem ochotně zvedla. 

Strašně ráda totiž vařím, peču, smažím, ještě raději jím a chtěla bych se s vámi prostřednictvím tohoto seriálu podělit o nápady a postřehy či, chcete-li vychytávky, z mé dietní kuchyně. 

Chci jednoduše dokázat, že můžeme hubnout a přitom jíst lahodné a velké porce jídla, které nejen dobře chutnají, ale i hezky vypadají.

Pokrmy, které vám budu postupně představovat, jsou připravované s minimem tuku a sacharidů a bohaté na bílkoviny a zeleninu

Najdete tam moje nápady, posbírané dietní typy, výrazně odlehčené verze tradičních českých receptů i zdravé sladkostí a věřím, že si na nich pochutnáte nejen vy, ale i „nehubnoucí“ zbytky vašich rodin.

Než se společně pustíme do „štíhlého“ vaření překontrolujte si, prosím, ještě svou kuchařskou výzbroj.

Potřebovat budete nádobí (minimálně jednu hlubší pánev a kastrol) s nepřilnavým povrchem, tlakový hrnec a výkonný tyčový mixer. 

A jdeme na to!

Eva Dosedělová

 

Eviny rady & tipy

Malá vychytávka: Těsto můžete vyválet i přímo na plechu. A místo válečku, který se tam nevejde? Použijte třeba zavařovací sklenici. Odpadne krkolomné překlápění těsta z válu, při kterém se ...
Odvykněte si lít olej na pánev rovnou z lahve, jeho množství neodhadnete. Chceme-li vařit opravdu štíhle musíme totiž vystačit s minimem oleje. Jak to dělám já?  Já si na malý talířek si odliji...
  Když kupujete tuto surovinu, tak se obzvlášť vyplatí sledovat složení a tabulky energetických hodnot.  Na trhu je bohužel hodně kečupů, které jsou nekvalitní a obsahují málo rajčat a...
  Důležitou zásadou štíhlého vaření je nikoliv vynechání, ale maximální omezení tuků.  Musíme je tedy dávkovat opatrně.  Při lití rovnou z láhve to odhadneme jen velice těžko....
Šmakoun je potravina vyrobená tepelnou úpravou čistého vaječného bílku originální, patentově chráněnou českou technologií. Vyznačuje se výhodnými výživovými vlastnostmi – 0 % tuku, 0 %...
Důležitá zásada: Chcete-li ale doopravdy hubnout, tak tu voňavou, křupavou, zlatavou kůrčičku z kuřete raději nejezte..  Obsahuje totiž nejvíce tuku. (A to platí nejen u kuřat, ale i u lososa,...
  Například brambory uvařené i se slupkou v páře si zachovají veškeré živiny a navíc mají tak vynikající plnou chuť, že já sama si je nepotřebuji ani solit.  Takže, chcete-li zdravě a...
Při redukčním vaření  zásadně nepoužívám na zahuštění klasickou jíšku.  A jak tedy docílím, aby omáčky a polévky byly i bez mouky hladké a husté? Jednoduše. Odeberu vždy část a rozšlehám ji...
Jedna z hlavních zásad mého štíhlého vaření je:  Můžete-li pokrm nastavit něčím energeticky méně vydatným, aniž by se změnila jeho chuť: Udělejte to.  Kilojoulů budete mít na...