Vánočka M. D. Rettigové

19.12.2016 22:18


Receptů na vánočku existují spousty. Většina z nás má doma založený ten svůj osvědčený, který se dědí z generace na generaci.

Původ vánočky sahá až někam do 14. století. Celá staletí bylo pečení výsadou nejlepších pekařů. Teprve v 18. století se vánočka začala péct doma. Receptury se postupem doby přiblížily té dnešní, upletené z devíti pramenů.

Jak takový recept vypadal, najdete ve slavné knize Domácí kuchařka od české spisovatelky Magdaleny Dobromily Rettigové (1785 –1845). Na některé výrazy už dnes budete asi potřebovat vykladový slovník a tabulku měr a vah.

       Foto: dokrupava.cz

 

 

DOMÁCÍ KUCHAŘKA  M. D. Rettigová

Ve čtyřech žejdlíkách* mouky rozemni deset lotůmásla, přidej k tomu šest lotů tlučeného cukru, s jednoho citronu drobně skrájenou kůru, dva loty čerstvých rozdělaných lisovaných kvasnic, trochu soli, 

zadělej dobrým mlékem hodně tuhé těsto a nech ho náležitě skynout; mezitím přeber a vyper čtvrt libry hrozinek bez pecek, tak zvaných sultánek, a nakrájej čtvrt libry* sladkých opařených a oloupaných mandlí.

Potom dej těsto na vál posypaný moukou, přidej k němu ty připravené hrozinky a mandle, a rukama to náležitě prohněť, tak aby dotčené věci všude stejně do těsta vnikly; 

načež těsto rozděl na devět kousků, rukama je zakulať, pak z nich vyber čtyři největší, rozválej je rukama na dlouhé prameny, z těch upleť ten nejspodnější díl a polož ho hned na hodně pomaštěný papír, 

potom rozválej ze třech kousků opět prameny, zase je upleť a polož na první pletenku, konečně rozválej z posledních dvou kousků prameny, stoč je a polož je navrch pletenek, 

všecky konce po obou stranách dole hodně přimáčkni, vánočku pomaž rozkloktanými vejci a nech ji nejméně půl druhé hodiny kynout.

Tato vánočka musí se v troubě nejméně hodinu zvolna péct; lépe však daří se tak velké pečivo, když se peče v peci; 

pročež radím, aby ze svrchu udané části těsta udělaly se raději dvě menší vánočky, mají-li se totiž pécti v troubě. 

 

*Lot  je stará jednotka hmotnosti, jež byla užívána v různých zemích světa. V Čechách jeden lot = 16,06 gr = 1/32 libry (přibližně lžíce mouky).

*Žejdlík je stará česká objemová jednotka používaná jak pro kapaliny, tak pro sypké látky. Pramen uvádí hodnotu 0,4803 litru nebo 0,4765 litru.

* LIbra  = 0,454 kilogramu

Zdroj:Wikipedie, Retrofoto: pixabay

RECEPTY PRO DNEŠNÍ DEN

09.09.2018 11:05
27.08.2018 16:28
08.07.2018 10:23
04.07.2018 09:38
28.05.2018 14:56
06.05.2018 11:56
23.03.2018 17:04
06.03.2018 15:12
27.02.2018 13:17
13.02.2018 12:31
02.02.2018 15:05
20.01.2018 17:25
11.01.2018 12:27
07.01.2018 13:39
04.01.2018 14:25
11.12.2017 17:07
26.11.2017 11:14
09.11.2017 13:14
27.10.2017 13:25
22.10.2017 14:14
13.10.2017 19:24
18.08.2017 09:01
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>