Slaný koláč s kapustičkami a sýrem

12.02.2024 18:11

PŘÍPRAVA

  • 100 g studeného másla

  • 200 g mouky

  • špetka soli

  • 50 g mletých lískových oříšků

  • 1 lžíce bílého vinného octa

Na náplň

  • 500 g růžičkové kapusty

  • 2 cibule nakrájené na kroužky

  • 60 g šunky nebo jiné uzeniny

  • sůl, muškátový oříšek, pepř

  • 1 lžíce oleje

  • 200 ml smetany

  • 60 g sýra

  • 3 vejce

POSTUP

Smícháme máslo, ocet a mouku se dvěma lžícemi ledové vody, osolíme a rychle vypracujeme těsto. Uložíme na hodinu do chladu. 

Pak vytvarujeme do vymazané formy a pečeme asi 10 minut v troubě na 200°C. Dno několikrát propícháme vidličkou.

 Pak vyjmeme, necháme vychladnout a na předpečené těsto navrstvíme koláčovou náplň.

Náplň: Kapustičky vaříme v osolené vodě asi deset minut, pak vyjmeme a necháme okapané vychladnout. 

Na pánvi na oleji osmahneme na kroužky nakrájenou cibuli a na kostičky nasekanou šunku nebo jinou uzeninu. Sundáme z ohně a do směsi přidáme na půlky nakrájenou kapustu, nakrájený nebo nastrouhaný sýr a dobře promícháme. Ochutíme solí, pepřem a muškátem. 

Navrstvíme na předpečené těsto, Ve smetaně rozšleháme vejce, nalijeme na připravený koláč a pečeme na 180°C asi 30 minut.

Foto: pixabay

šim