Proč věříme na symboly štěstí?

31.01.2010 21:00

Nosíme je v kapse, v peněžence, na krku, stojí na našem nočním stolku či na počítači, houpají se na zpětných zrcátkách aut. Talismany, amulety, symboly štěstí – mají opravdu tak čarovnou moc? 


Dokáže se čtyřlístek, kamínek či figurka postarat o to, abychom zvládli těžké životní zkoušky, byli úspěšní a  nepřihodilo se nám nic zlého? Přinese nám zlaté srdíčko, měděná mince nebo plyšový medvídek opravdu to,  co si přejeme – zdraví, peníze, dobrou práci, hodné děti? Proč vůbec věříme na symboly štěstí?

Podle psychologů je to se štěstím jako s všemi ostatními city a pocity – nemůžeme ho vidět.  Ovšem prostřednictvím talismanu je již uchopitelné, můžeme si na něj  sáhnout  a pevně ho držet.

Věřte nebo ne, ale symboly štěstí jsou staré jako lidstvo samo. Například  Eva, když byla vyhnána  z ráje, si  s sebou vzala jetelový čtyrlístek jako vzpomínku na překrásné místo, které musela opustit. Už i v době kamenné si lidé uchovávali kosti, zuby a drápky zvířat, neboť věřili, že z nich na ně přejde jejich síla. A

 po celá staletí hospodáři přibíjeli na dveře stáje mince pro štěstí, aby je ochránila před chudobou. Podobné poslání měla  i podkova. Přesto ne všude platí stejné symboly. V Japonsku například věří na mávající kočku jako nositelku štěstí a peněz, zatímco v Evropě černá kočka, která  přeběhne přes cestu, přináší neštěstí.

A jak je to ve skutečnosti, fungují vůbec talismany?  Zajímavý pokus učinili britští vědci, když stovce účastníků dali na dobu jednoho měsíce minci – penny  a ti si měli vyzkoušet, zda jim přinese štěstí. Výsledek? Vědci se shodli na tom, že talisman dodal dotyčným osobám především sebedůvěru. 

Jak známo, víra i hory přenáší a tudíž stačilo, že v rozhodující situaci, když si lidé nevěří a pochybují o sobě,  se mohou dotknout svého symbolu štěstí a tím znovu získají  odvahu a motivaci vzít věci do svých rukou. Přesně to totiž znamená pro mnoho lidí štěstí. Proto ne každý  potřebuje hned hmatatelný  symbol. Stejnou moc  sehrají i různé  rituály, jen s Vánocemi jsou jich spojeny desítky, a pak  samozřejmě i  modlitby. 

Proto nezoufejte, když ztratíte svůj oblíbený talisman. Žádná tragédie se totiž nekoná. Kouzlo, které s ním bylo spojeno, vás neopustí. Dáme vám příklad: partner, který vás miluje, vám dal  řetízek se srdíčkem. A vy  ho najednou  ztratíte. Je láska pryč? V žádném případě! Tak to o platí i o štěstí. Je proto dobré poznat, že  i bez symbolů zůstává a posiluje nás. 

Řekněte si, vždyť byl to jenom symbol

Beruška

Berušku vždycky rádi vídali rolníci a zahradníci. Je přece tím nejlepším spojencem proti obávaným mšicím. Larva berušky sežere denně až 600 těchto škůdců, dospělá beruška pak 50 a ž 60 mšic. 

JInak se traduje, že berušky ochraňují děti a léčí nemocné – proto se nikdy nemá tento červený brouček se sedmi černými tečkami setřásat nebo usmrtit – to by přineslo neštěstí.
Duha

Spojuje nebe a zemi, boha a lidi. Říká se, že kdo duhu spatří, brzo prožije něco pěkného

Podkova

Keltové věřili, že železo má moc zahnat zlé síly. 

Nejdostupnější železné předměty byly staré podkovy, které začali věšet nad dveře.

Střepy

Bez rituálu rozbíjení talíře pro štěstí se obejde jen málokterá svatba: novomanželé pak společně střepy uklidí a tím si "zajistí" štěstí.  Zvyk prý pochází už od starogermánkských kmenů, kde lidé rozbííjeli hliněné oltáře jako obětování, aby se chránili před zlými duchy.

Prasátko

Existuje štěstí schopných – ale i štěstí nezasloužené. „Mít prasátko“ je takové nezasloužené štěstí. 
Prasátko pro štěstí pochází ještě ze středověku. Tehdy dostával nejhorší účastník turnaje s posměšnými poznámkami sele jako „prasátko pro štěstí“.
Na hracích kartách se prasátko pro štěstí objevovalo v 16. st. – jako takzvaný žolík. S obrázkem prasátka na jedné nižší kartě mohl hráč přebít i krále. Takovým kartám se tehdy říkalo „žaludová svině“ a „kulová svině".

Padající hvězda

Traduje se, že během pádu hvězdy si máme něco přát, a to se nám splní. 

Slon

Slony v Asii uctívají pro jejich sílu a chytrost. V hinduistických představách byl Airavata, otec všech slonů zvířetem, na němž jezdíval bůh Brahma. Bohyně Ganeša se sloní hlavou je bohyní štěstí a úspěchu.

V buddhismu hraje slon zvláštní roli, protože než se Buddha znovuzrodil jako člověk, žil na zemi jako bílý slon. 

Slavných je 11 bílých slonů thajského krále. Slon se zvednutým chobotem je v Asii a v Thajsku příslibem štěstí a existuje zvyk, že čerstvě oddaní manželé procházejí pod břichem slona.
P
odle Feng-shui jsou sloni symbolem dlouhého života a štěstí, také moudrosti, síly a inteligence.

 Pavouk

Přestože je tento hmyz pro mnohé lidi, zejména ženy, odporný, je v mnoha zemích považován za symbol štěstí a jeho zabití přináší smůlu.

Zlatá rybka

Před 1000 lety zaznamenal jeden čínský sběratel příběhů obdivuhodný přírodní jev – v  jednom rybníku blízko města Kiašing, ve východní části země, prý žije nápadně hezká, žlutá varianta jednoho druhu kaprů.

Autor také zaznamenal, že přísný guvernér Ting Yen-Tsan zakázal pod hroznou nejpřísnějšího trestu tyto „Chi“, zvané zázračné „zlaté rybky“, lovit, nebo je dokonce jíst.

Zlatou variantu kaprů od té doby chovali pod přísnou ochranou v císařských palácových zahradách, v rybnících spřátelených panství a v klášterech.

Drahý kámen

Drahokamy jsou vemi oblíbené nejen jakošperky, ale i amulety. Lidé věří, že jim zaručí zdraví, úspěch, štěstí. Například už staří  Řekové věřili, že safír,  když budou nosit stále u sebe, jim zaručí přízeň bohů. 

Jmelí


Keltové věřili, že přináší do domu štěstí, odvahu, lásku a plodnost

 Kapří šupina 

Šupiny z vánočního kapra schováváme pod talíř na štědrovečerním stole, také si je vkládáme do peněženek, aby se nám  v příštím roce penízky rozmnožily.

Sedmička 

Numerologové sedmičce připisují mimořádné vlastnosti související s její vazbou na Měsíc. K sedmičce se váže i teorie sedmiletého životního cyklu, kdy zhruba každých sedm let začínáme novou kapitolu.
Sedmička má výjimečné postavení v kartách, určuje nám týdenní cyklus, sedmý den byl významný v biblickém pojetí stvoření světa. Bůh stvorřil zemi za šest dní a sedmý den odpočíval.

Králičí pracka

Kdysi se věřilo, že plodnost, kterou králicí oplývají, se přenese i na člověka. Proto se dávala ženám, aby otěhotněly

Hroch Nosíme ho rádi jako amulet, jeho soška zdobí nejednu poličku doma i v zaměstnání.  
Hroch se stal pro své schopnosti, zejména praktičnost – umět žít na souši i ve vodě symbolem  životaschopnosti. Je také vnímám jako ochránce žen.

Triangl

Oblíbený amulet. Trojúhelníkový tvar tbyl u starých  Egypťanů považován za symbol štěstí. Proto ho využívali i při stavbě pyramid.

Kominík Jedna legenda praví, že anglického krále Jiřího, pod kterým se splašil kůň, zachránil právě  kominík, který rozdivočelého koně zkrotil. 
U nás si při setkání s kominíkem chytneme knoflíká na kabátě, svetru, kalhotách...
Mince

Jako talisman pro získání a podporu štěstí, bohatství, úspěchu, harmonie a lásky v životě byly mince považovány už ve staré Číně. Uprostřed mívaly dírku, ve tvaru čtverce, kterou proudila energie.  

Drozd Ve Francii je drozd „La merle“ se svým krásným hlasem, kterým ohlašuje jaro, vysoce uctívaným symbolem štěstí. Když přeletí nad loukou, slibuje to štěstí.
Drozd se stal „kmotrem“ i mnohých městských a místních názvů: Le Merle, Le Merlet, Le Merlou, Clochemerle, Mont-Merle...
Skarabeus

V Egyptě velmi uctíván. Brouk vruboun posvátný se  vkládal k mrtvým, aby chránil jejich duši i po smrti.

Foto: ava a pixabay, pexels