Jak vybrat správně sluneční brýle?

22.06.2019 18:11



Odpovídá Mgr. Jan Vaverka, optometrista Optovize Brno, www.optovize.cz

Kvalitní sluneční brýle nejsou jen módní doplněk, ale důležitá zdravotní a ochranná pomůcka. Při přímém pohledu do slunce je intenzita světla dopadajícího na sítnici tak vysoká, že může dokonce dojít až k vypálení díry. Bolest přitom nepociťujeme, poškození se pozná až za několik hodin. Do dvou týdnů se v popáleném místě vytvoří jizva, která pak spolu se zhoršením vidění přetrvává celý život a nedá se vyléčit ani odstranit.

Při výběru slunečních brýlí je důležitý zejména dostatečně výkonný UV filtr. Kategorie slunečního filtru se označuje číselnou hodnotou od nuly do čtyř. Vyjadřuje propustnost světla a určuje světelné podmínky, pro něž jsou brýle vhodné. Obecně platí, že čím vyšší je kategorie filtru, tím méně světla čočka propouští. Podstatné hledisko při výběru slunečních brýlí je i to, kam je chceme nosit. Na outdoorové sportování, např. cyklistiku jsou vhodné samozabarvující brýle, které usnadní přechody ze světla do stínu. 

Do auta jsou ideální brýle s polarizačním filtrem, které minimalizují odlesky. Polarizační filtr na brýlích je takový malý čaroděj. Ve skutečnosti se jedná o chemickou směs. Její molekuly se přirozeně řadí vedle sebe do vodorovných řetízkových struktur. Skrze tyto řetízky projde vertikální záření (nahoru a dolu), nikoliv však horizontální (zleva doprava). Díky absenci odraženého světla je krásně ostře vidět třeba i na mokré silnici zalité sluncem.